کانون توسعه
کانون توسعه چیست؟
رواج و اجرای رویکردهایی مانند آموزش، یادگیری، توانمندسازی، سازمان یادگیرنده، مدیریت کیفیت فراگیر و… گویای این امر است که منابع انسانی و سازمانها دیدگاهی مثبت نسبت به توسعه دارند. با استفاده از کانونهای توسعه میتوان زمان، بودجه و انرژی صرف شده برای انتخاب و آموزش افراد را به حداقل رساند.
کانونهایی كه بر توسعه ارزیابیشوندگان متمرکز هستند، كانون توسعه نامیده میشوند. این کانونها برای منابع انسانی، فرصتهایی را فراهم میکنند تا شایستگیهایشان ارزیابی شده و نیازهای رشد و شكوفایی آنان مشخص شود.
کانونهای توسعه از روشهایی چون ارزیابی برمبنای مدل شایستگیها و توسط ارزیابان ماهر و نیز استفاده از آزمونها و سرانجام ارائه بازخورد بهره میبرند، مبنای معتبری برای شناسایی نقاط قوت و قابل بهبود فرد است.
کانونهای توسعه از طریق ارزیابی برمبنای مدل شایستگیهای شغل، روشن میسازند که کدام شایستگیهای فرد مناسب است و کدام شایستگیهای وی نیاز به بهبود دارد. سپس فرصتهای آموزشی و توسعهای لازم را تعیین کرده و نیل به موفقیت را برای فرد و سازمان تضمین میکند
فرآیندهای کانون توسعه
برنامههای توسعه کانون ارزیابی و توسعه جهاد دانشگاهی برای کمک به کارکنان و مدیران در زمینه رشد حرفهای و فردی طراحی شده است. ما از روش شناسی خاصی پیروی میکنیم که با ارزیابی شروع میشود و پس از آن بازخورد و طراحی برنامههای توسعه یا آموزش را در پی دارد که نه تنها رضایت کارکنان و ارزش بازاری را افزایش میدهد، بلکه باعث ایجاد مزیت رقابتی در سازمان نیز میشود. این امر با جلسات مشاوره ایجاد شده و با پیگیریهای مداوم به نقطهی هدف میرسد.
هر پروژه توسعهای با توجه به نیازها و اهداف خاص سازمان این قابلیت را دارد که به صورت سفارشی طراحی شود.
برخی از مهمترین مزایای کانون توسعه
آموزش و توسعهای که توسط کانونهای توسعه ارائه میشود، مبتنی بر مدل شایستگی است. این امر موثرترین فرصتهای توسعه شغلی را شناسایی و برنامهریزی آموزشهای اثربخش را تقویت میکند.
با اجرای کانونهای توسعه، شایستگیهای کنونی کارکنان سازمان در مقایسه با شایستگیهایی که از کارکنان انتظار میرود، مشخص میشود. این فاصله، جایی است که نیاز به آموزش و توسعه در آن ضرورت خواهد داشت.
نتیجه ارزیابی در کانونهای توسعه که شامل نقاط قوت و قابل بهبود فرد است در قالب بازخوردهای توسعه فردی، برنامههای آموزشی، مسیر شغلی و … در دستور کار فرد و سازمان قرار میگیرد.
کانونهای توسعه روشن میکنند فرد در کدام نقطه از مسیر شغلی خود، به چه دانش و مهارتهایی نیاز دارد.
کانونهای توسعه، تصویر روشنی از رفتارهایی که میتوانند به عنوان مبنایی برای برنامههای توسعه فرد استفاده شوند، به فرد و سازمان معرفی میکنند.
رویکردهای کانون توسعه
دو رویکرد نوین و اثر بخش در حوزه کانون توسعه، توانمندسازی مدیران و کارکنان و برنامهریزی جانشین پروری میباشد.
کانون ارزیابی و توسعه شایستگی جهاد دانشگاهی با استفاده از فنون ارزیابی و توسعه نوین و متنوع آماده استقرار کانونهای توسعه با رویکردهای مذکور میباشد.
روشن است که باید کارراهه یا مسیر شغلی برای کارکنان مشخص و بر اساس نظام طبقه بندی مشاغل مورد توجه قرار گیرد. در مناسبترین حالت به موازات مسیر شغلی میبایست مسیر آموزش و بهسازی لازم برای شاغل، پیشبینی و در قالب برنامه توانمندسازی و آموزش ضمن خدمت اجرا شود.
جانشین پروری در سازمانها یکی از راهبردهای کلان مدیریت منابع انسانی است؛ یعنی فرد برای مشاغل عمدتا مدیریتی شناسایی و پرورش داده میشود تا به تدریج برای بر عهده گرفتن سمت و مسئولیتی مدیریتی آماده شود. سازمانهای هوشمند همواره به دنبال آن هستند که بانک یا خزانهای از افراد مستعد و شایسته برای تصدی سمتهای مدیریتی در آینده در اختیار داشته باشند.